julkisivu_tielle_1Itikanmäki 30.10.13 001Kalevan navetan ylisilläPohjien tekoaIlmakuva

Muistojen Itikanmäki

Kaikki me vähänkin ikääntyneemmät tiedämme mikä on Itikka. Sanasta Itikka ei ainakaan pohjalaiselle tule ensimmäisenä mieleen pieni hyttynen, vaan suuri ja mahtava nautaeläin. Isolla alkukirjaimella kirjoitettuna Itikka on vieläkin suurempi kuin iso nautaeläin. Se on suomalaisen ruuan valmistaja ja sen ohella paljon muutakin. Vaikka nimi on vuosien varrella muuttunut, se on aina pitänyt ja pitää edelleen tukevasti yllä pohjalaista ruokakulttuuria ja sen ohella koko maakunnan ja maan hyvinvointia - aina rajojemme ulkopuolelle asti.

Tänään voisimme perustellusti sanoa, ettei Itikkaa enää ole. Näin kai olisikin, jos silmämme yksioikoisesti tutkisivat vain tuttua Itikanmäkeä. Suuret maakasat ja syvät montut entisellä tehdasalueella viestivät menneistä vuosikymmenistä, peräti pian täyttyvästä Itikan vuosisadasta. Tuhannet muistot leijuvat noiden maakasojen yllä. Toki Itikka elää ja toimii tänäänkin. Uutena ja entistä globaalimpana, mutta kaikki sen entiset rakennukset ja tuotantolaitteet on Itikanmäeltä purettu. Uudet ja korkealaatuiset asuinrakennukset täyttävät pian Itikanmäen, mutta sen henki elää edelleen. 

Meillä jokaisella pohjalaisella ja monella suomalaisella, jopa ulkomaalaisellakin on omia muistoja tuosta Itikan tehdasalueesta. Tämän ”MUISTOJEN ITIKANMÄKI” osaston tarkoituksena onkin tallentaa noita tarinoita. Ne voivat olla lyhyitä juttuja, hauskoja tapahtumia, ehkä raskaitakin vaiheita tai mitä tahansa Itikanmäellä sattuneita tapahtumia.Tiedän, että näitä tarinoita on paljon, liekö sitten totta vai tarua.

 

Itikanmäen tarinat

Kirjoita oma tarinasi

Pakollinen tieto

Kirjoittajan tiedot

Kirjoita tarinasi