Peabin tarina

Julkaistu 6.5.2013 ConnectingTalents
image

Harva teini-ikäinen uskaltaa heittäytyä yrittäjäksi, mutta veljekset Erik ja Mats Paulsson olivat aina olleet keskivertoa rohkeampia. Elettiin vuotta 1959 kun nuoret ruotsalaisveljekset perustivat ensimmäisen yrityksensä. Yhtiö, joka myöhemmin sai nimen Peab, keskittyi aluksi jätekuljetuksiin ja maatalouskoneisiin, mutta ajan myötä siitä tuli rakennusyhtiö. Nuoresta iästään huolimatta skoonelaisilla veljeksillä oli tarmoa ja visioita, ja yhtiö kasvoi tasaista tahtia seuraavat vuosikymmenet.

Harva teini-ikäinen uskaltaa heittäytyä yrittäjäksi, mutta veljekset Erik ja Mats Paulsson olivat aina olleet keskivertoa rohkeampia. Elettiin vuotta 1959 kun nuoret ruotsalaisveljekset perustivat ensimmäisen yrityksensä.

Yhtiö, joka myöhemmin sai nimen Peab, keskittyi aluksi jätekuljetuksiin ja maatalouskoneisiin, mutta ajan myötä siitä tuli rakennusyhtiö. Nuoresta iästään huolimatta skoonelaisilla veljeksillä oli tarmoa ja visioita, ja yhtiö kasvoi tasaista tahtia seuraavat vuosikymmenet.

Veljesten rohkeus tuli jälleen hyvin esille vuonna 1993, jolloin Peab otti Ruotsissa jättiharppauksen eteenpäin ostamalla itseään huomattavasti suuremman rakennusyhtiön. Kaupan myötä Peabista tuli hetkessä kotimaassaan yksi alan suurimmista toimijoista. Uusi asema tarkoitti myös sitä, että lisäkasvua oli jatkossa luonnollista hakea ulkomailta. Norjassa toiminta käynnistyi jo 1990-luvun alussa ja Suomeen Peab tuli vuonna 1999. 

Yksi ensimmäisistä Suomessa hankituista yrityksistä oli korjausrakentaja Leo Heinänen Oy. Yhtiö oli alalla tunnettu ja arvostettu, koska se oli aiemmin vastannut monen kansallisesti merkittävän kohteen korjausrakentamisesta, joukossa Hotelli Kämp ja Suomen Pankki.

Vuonna 2003 Suomen toiminnoille saatiin lisäpotkua hankkimalla keskisuuri pohjalainen rakennusyhtiö Seicon. Peabin ja Seiconin taustoissa oli paljon yhtymäkohtia, kuten käytännönläheisyys, yritteliäisyys ja vahva halu kasvaa. Seicon oli hakeutunut Pohjanmaalta pääkaupunkiseudun rakennusmarkkinoille säilyttäen kuitenkin koko ajan jalat tukevasti maassa. Moni hämmästeli melko tuntemattoman yhtiön saavutusta Nykytaiteen museo Kiasman pääurakoitsijana, mutta Seiconin tuntevat tiesivät, että moiseen haasteeseen vastaaminen oli täysin yhtiön hengen mukaista.

Paulssonin veljesten rehti ja maanläheinen lähestymistapa heijastuu Peabin pyrkimykseen tarttua uusiin haasteisiin ja kehittyä jatkuvasti. Tästä on hyvänä esimerkkinä vuonna 2009 Helsinkiin valmistunut Pohjoismaiden ensimmäinen ympäristösertifioitu toimistorakennus Moveres. Vuonna 2012 Peab rakensi Suomen ensimmäisen ja suurta huomiota herättäneen puukerrostalokorttelin Helsingin Viikkiin.

Vaikka Peab toimiikin nykyään kolmessa eri maassa, yksi sen arvoista on paikallisuus. Toiminta on pitkäjänteistä ja perustuu vahvoihin henkilökohtaisiin asiakassuhteisiin.Skoonelaisen pikkukylän jätekuljetuksia hoitanut yhtiö on viidessäkymmenessä vuodessa kasvanut yhdeksi Pohjoismaiden johtavista rakennuskonserneista, joka työllistää 15 000 alan ammattilaista. Rakentaessaan taloja, toimistoja, kauppakeskuksia ja siltoja Peab rakentaa tulevaisuuden yhteiskuntaa.